Македонският президент Стево Пендаровски обвини Румен Радев в лъжа.Има потвърдени исторически

...
Македонският президент Стево Пендаровски обвини Румен Радев в лъжа.Има потвърдени исторически
Коментари Харесай

Македонският президент обвини, че Радев лъже и посочи какво е истински фашизъм

Македонският президент Стево Пендаровски упрекна Румен Радев в неистина.

Има доказани исторически обстоятелства, които не оспорва и българската историография, че Иван /Ванчо или Ванче/ Михайлов е бил помощник на Хитлер, съобщи през днешния ден Пендаровски, разяснявайки изказването на президента на България Румен Радев за Иван Михайлов и фашизма, съобщи БГНЕС, като цитира македонски медии.

„ През 1944 година Иван Михайлов идва в Скопие по директива на Хитлер в опит да сътвори самостоятелна македонска страна и откакто не получава поддръжка от локалното население, рапортува на шефа си в Берлин, че това не е допустимо. Само това е задоволително да го дефинира като фашист, нацист. Ако си почитател на тази идеология, ти си нацист. Ако използваш, както в неговия случай, нацистка идеология за реализиране на лични политически цели, отново си нацист. В противоположен случай бихме говорили за военнопрестъпник. Ние не споделяме, че е бил подобен, а че несъмнено е бил почитател и е употребявал услугите на фашисткия режим в Берлин по това време ”, акцентира Пендаровски.

Изказването му бе във връзка изказването на българския президент Румен Радев, че след установяването на югославската тирания в Македония десетки хиляди хора са изпратени и убити в концентрационни лагери. „ Не Иван Михайлов, а други хора след определяне на югославската тирания в Македония избиваха и инквизираха десетки хиляди в концлагери, единствено поради това, че взеха решение да продължат да се назовават българи, а не македонци. Ето това е същински фашизъм “, сподели Радев.

Според Пендаровски това е неистина, която се повтаря с политическа цел.

„ Няма нито един меродавен исторически източник, който да удостовери, че по това време 10 000 души са били в концентрационни лагери в Македония. Нито един – нито в българската, нито в македонската, нито в международната историография. Нещо, което може да се вмести в определението за концентрационен лагер по времето на някогашна Югославия, е съществувало само на Голи Оток в днешна Хърватия. На територията на Македония в никакъв случай не е имало концентрационни лагери – нито тогава, нито през днешния ден. Бройката от сякаш 10 000 убити е неистина, голословие за политически цели ”, съобщи Пендаровски.

Позицията на македонската страна е, че би трябвало двете страни да се концентрират върху действителните критерии за приемане в Европейски Съюз, а не да се дава преимущество на решаването на исторически въпроси.

Ако се фокусираме главно върху решаването на историческите несъгласия, в никакъв случай няма да се договорим. Ако се концентрираме върху действителните критерии за участие в Европейски Съюз – господство на правото, битка с корупцията, човешки права и свободи, можем доста бързо да дойдем до взаимноприемливо решение. Ако приказвал дали в ХI век Самуил е бил българин, македонец, арменец и така нататък, в никакъв случай няма да се споразумеем. Историята е за историците. Аз, сътрудника Радев, всички ние не сме определени на избори, с цел да решаваме кой с каква народност е бил по време на Самуиловото царство. Ние сме определени от жителите да решаваме сегашните проблеми, сподели Пендаровски.

Относно вписването на българите в конституцията Пендаровски съобщи, че има политическа воля, само че остава въпросът по кое време би трябвало да се направи това и каква е гаранцията, че по-нататък някое бъдещо българско държавно управление няма да изиска повторна смяна на конституцията или да сложи други политически въпроси. Според него най-подходяща за този случай е формулировката от Преспанското съглашение.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР